Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Γ.Σ. (2/8/2012)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο Φ.Σ. Αιγιαλείας συμμετείχε από την πρώτη μέρα στην πανελλαδική κινητοποίηση που εξαγγέλθηκε από τον Π.Φ.Σ. με αιχμή του δόρατος την αναστολή εκτέλεσης συνταγών. 
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, μέσα σε ένα αβέβαιο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον και οι εφαρμοζόμενες ακραίες νεοφιλελεύθερες πρακτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το ελληνικό φαρμακείο στη συρρίκνωση, στην εξαθλίωση και τελικά στον αφανισμό. 
Η «έλλειψη» σχεδίου και στρατηγικής από τον Π.Φ.Σ. έχει οδηγήσει τον κλάδο σε μία σειρά από ήττες και τους φαρμακοποιούς σε απόγνωση. Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της «αλλοπρόσαλλης» στρατηγικής είναι η προκήρυξη 48ωρης απεργίας 15 ημέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Φεβρουάριο.
Πριν λίγες μέρες είχαμε την επανάληψη του σκηνικού της κινητοποίησης του Ιανουαρίου όταν ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., από τηλεοράσεως, χωρίς καμία αρμοδιότητα και καταστατική νομιμοποίηση την σταμάτησε την πρώτη εργάσιμη ημέρα. Πιστοί στην πολιτική τους ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. φρόντισαν να επαναλάβουν το ίδιο τραγικό «λάθος» και αυτή τη φορά. 
Χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος για τον κλάδο εκτός από την πύρρειο νίκη της καταβολής των οφειλών του Μαρτίου με ένα μήνα καθυστέρηση και με σημαντικό αριθμό συναδέλφων στα πρόθυρα της κατάρρευσης και του «Τειρεσία», έσπευσαν να συστήσουν στους τοπικούς συλλόγους την αναστολή μιας αρκετά επιτυχημένης κινητοποίησης. 
Επειδή αυτή η απόφαση σε πρώτη φάση δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα με νεώτερη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., πάλι κάνοντας υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, ανέστειλε την κινητοποίηση. Για τα υπόλοιπα της ολοκλήρωσης του έργου φρόντισαν όπως πάντα πρόθυμα τα Μ.Μ.Ε. Η «διφορούμενη» στρατηγική του Π.Φ.Σ., η έλλειψη πίστης στις δυνατότητες των φαρμακοποιών να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα τους να υπάρχουν, καθώς επίσης και η άρνηση αναζήτησης συμμαχιών στην υπόλοιπη κοινωνία και συμπόρευσης μαζί της στις διεκδικήσεις της, που στην ουσία είναι και δικές μας (μόνος σε όλη την χώρα ο Φ.Σ. Αιγιαλείας συμμετέχει στις πανελλαδικές απεργίες) μπροστά στο διογκούμενο μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε άμεσα ως κλάδος αλλά και ως κοινωνία, δυστυχώς δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για το μέλλον του Ελληνικού φαρμακείου. 
Τα ίδια περίπου φαινόμενα, τηρουμένων των αναλογιών, παρατηρήθηκαν και στον Φ.Σ. Αιγιαλείας. 
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, για να μην αναφερθούμε σε παλαιότερα, οι θέσεις του Συλλόγου και σε επίπεδο ηγεσίας και σε επίπεδο μελών ήταν ταυτόσημες. Σωρεία κειμένων και ανακοινώσεων έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και κατήγγειλαν την «υποχωρητική» στάση του Π.Φ.Σ. 
Στις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου εμφανίστηκε μια τάση αποδοχής των απόψεων και της πρακτικής του Π.Φ.Σ. η οποία σε επίπεδο Δ.Σ. ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη πρόταση του στη Γ. Σ. την Τρίτη 12/6/2012 για αναστολή των κινητοποιήσεων πριν καν το προτείνει ο Π.Φ.Σ. 
Η πρόταση αυτή του Δ.Σ. απορρίφθηκε από το σώμα της Γ.Σ. 
Μετά την απόφαση του Π.Φ.Σ. την Τετάρτη 13/6/2012 να συστήσει υπό προϋποθέσεις την αναστολή των κινητοποιήσεων, το Δ.Σ. συγκάλεσε νέα Γ.Σ. την Πέμπτη 14/6/2012 η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και διπλή Γ.Σ. την Παρασκευή 15/6/2012 στις 08.00 το πρωί και στις 14.00 το μεσημέρι με την ίδια πρόταση η οποία και πάλι απορρίφθηκε. 
Από την Δευτέρα 18/6/2012 σημαντικός αριθμός συναδέλφων άρχισε να «κρατάει» συνταγές, μη αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γ.Σ., λειτουργώντας καθαρά ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, με την ανοχή δυστυχώς του Δ.Σ. 
Το διάστημα από την Τρίτη 13/6/2012 και μετά, το Δ.Σ. δεν στήριξε σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις των Γ.Σ. μη σεβόμενο το ρόλο του ως συντονιστικού οργάνου όπως το καταστατικό και η συνδικαλιστική πρακτική ορίζει. 
Άχρωμα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, αναπάντητο το άρθρο τοπικής εφημερίδας για καλούς και κακούς φαρμακοποιούς και αναπάντητο το κείμενο Βουδούρη, το οποίο δυστυχώς το διακινούσε ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος χωρίς καμία αντίδραση από τη πλευρά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους ασφαλισμένους και διαπληκτισμοί με τους φαρμακοποιούς. 
Τελευταίο και σημαντικότερο είναι η άρνηση εφαρμογής, χωρίς καμία αιτιολογία εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, της απόφασης της Γ. Σ. της 21/6/2012 για έλεγχο των συνταγών που εκτελέστηκαν από τα μέλη μας τον ΙΟΥΝΙΟ από 22/6/2012 έως 30/6/2012. 
Οι μέχρι τώρα εφαρμοσθείσες συνδικαλιστικές πρακτικές από τις ηγεσίες μας τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο μάλλον τα σχέδια εκείνων που επιβουλεύονται το χώρο μας εξυπηρετούν παρά εμάς τους ίδιους. 
Μπροστά στη λαίλαπα των μέτρων που έρχονται, τα οποία θα διαλύσουν την Ελληνική κοινωνία, οι πιθανότητες επιβίωσης του Ελληνικού φαρμακείου είναι μικρές αν δεν αλλάξουμε το ταχύτερο πορεία.
Ήλθε η ώρα οι φαρμακοποιοί να βγουν μπροστά, να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα να καθορίσουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους και τη μορφή των κινητοποιήσεων στηριζόμενοι αποκλειστικά στη δική τους συνειδητοποίηση και στις δικές τους δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου